Saç Ekimi İçerikleri
Saç Ekimi Sonrası Ne Yapılmalı?

Saç ekimi sonrası bakım oldukça önemli bir konudur. Ekilmiş olan saçların optimal iyileşmesi ve aynı zamanda da büyümesi için kişilerin saç ekimi işleminden sonra uzman doktorun talimatlarını izlemesi gerekmektedir. Cerrah tarafından belirlenen bakım sonrası adımlar yakından takip edilmelidir. Saç ekimi işleminden sonra taburcu olan kişinin aynı zamanda da pek çok önlem alması gerekmektedir. Saç ekimi işleminden sonra, sık ve nazik bir şekilde saç temizliği, kabuklanmayı ve aynı zamanda da kafa derisinde yaşanan kaşıntı hissini bir hayli azaltmaktadır.
Buna ek olarak saç ekimi işleminden sonraki ilk 3 gece boyunca sabit bir pozisyonda uyulması gerekir. Bu sayede sıvının alına doğru hareketini kolaylaştırarak şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır. Saç ekimi ameliyatı sonrasında ağır ve aynı zamanda da yorucu olan her türlü egzersizlerden kaçınmak gerekir. Ağır fiziksel gibi aerobik olmayan egzersizleri yapmak bu süreç içerisinde yeterli olacaktır. 7 ila 10 gün sonra, egzersiz yoğunluğu bir sonraki haftaya aktarılabilir. Terleme ise yeni nakiller için herhangi bir tehdit unsuru değildir. Fakat yoğun ve efor sarf edilen egzersizler sonucunda ağrı ve iltihap artış gösterebilir.
Saç Ekimi Sonrası Beslenme
Saç ekimi sonrası yenmemesi gerekenler, saç ekimi ameliyatı geçiren kişilerin oldukça sık araştırdığı bir konudur. Beslenme, her zaman göz ardı edilen fakat hayatın en önemli unsurlarından sadece bir tanesidir. Saç ekimi işleminden daha sonra çok daha fazla önem kazanmaktadır. Nedeni ise ekilen saç köklerinin yeni alanlarına uyum sağlaması, beslenme faktörü ile doğru orantılı bir şekilde ilerlemek göstermektedir. Bunun sonucunda da saç ekimi uygulamasının başarısında kişinin beslenme düzeni de oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
Saç ekimi işlemi sonrasında kişi beslenme düzenine ayrıca özen göstermelidir. Yeni saç köklerine iyi ve besleyici bir şekilde bakmak gerekir. Beslenme programının doğru bir şekilde yapılması, saç köklerinin kan aracılığı sayesinde iyi bir şekilde beslenmesine olanak sağlamaktadır. Yeme ve içme alışkanlığının bir düzene ihtiyacı vardır. Saçlar için kişinin gerekli olan vitamin ve mineralleri tüketmesi gerekmektedir. Uzman doktor önerisi ile çeşitli vitamin ve mineral takviyelerinin alınması gerekmektedir.
Saç ekimi sonrası beslenmeye örnek olarak şunlar söylenebilir:
- Somon, ton balığı ve alabalık gibi besinler tüketilmeli.
- Yumurta ise çinko, selenyum ve demir içerdiğinden dolayı yumurta tüketimine önem verilmelidir.
- Yaban mersini
- Ispanak
Beslenme kurallarının en ön sırasında gelen etmen ise çok fazla besin tüketmemektir. İyi bir beslenmeden kasıt çok fazla besin tüketmek değildir. Bu nedenle kişi öğünlerini kontrol altına alarak beslenme düzeni oluşturması gerekmektedir. Öğünler hafif, vitamin ve mineral bakımından da zengin olmalıdır. Aksi takdirde vücut çok fazla besin tükettiği zaman yemeği sindirebilmek için enerji harcamaktadır. Bu da saçlar için tercih edilen bir durum değildir.
Saç Ekimi Sonrasında Bakım Süreci
Saç ekimi sonrası bakım, saç ekimi ameliyatının başarılı sonuçlar vermesi için oldukça önemlidir. Saç ekimi işlemleri, kişinin hastanede kalmasına gerek olmayan süreçleri kapsamaktadır. Bu nedenle de kişi saç ekimi sonrası aynı gün içerisinde evine gidebilmektedir. Ayrıca bu durum da saç ekimi işlemi sonrası bakım sürecinin önemini oldukça arttırmaktadır.
Saç ekimi sonrası bakım süreci ise şu şekilde sıralanabilir:
- Saç ekimi sonrası açıkta bırakılan bölgeye pansuman yapılmaz.
- Saç ekimi işlemi sonrasındaki gün yarı oturur pozisyonda uyulmalıdır.
- Saç ekimi işleminin yapıldığı gün ve işlemden sonraki günlerde alkol tüketimi olmamalıdır.
- Omega 3 ve kan sulandırıcı gibi aspirin ilaçlardan ameliyat sonrasındaki 2 gün boyunca kaçınılmalıdır.
- Saç ekimi ameliyatından sonra saçlar hemen yıkanmamalıdır. Minimum 3 gün sonra saçlar yıkanabilir.
- Saç ekimi işleminden sonraki 3. Gün, saçlar düzenli bir şekilde yıkanmalıdır.
- Saç ekimi yapılan bölgeye masaj yapılmamalıdır.
- Saç ekimi sonrasında saçlara mutlaka doktorun önermiş olduğu ürünler kullanılmalıdır.
- Saçlar hafif hareketler ile yıkanmalıdır.
- Isı ile çalışan fön makinesi gibi aletlerden uzak durulmalıdır.
Saç Ekiminde Ameliyat Öncesi ve Sonrası Talimatları
Saç ekimi sonrası yapılması gerekenler yazı içerisinde detaylı bir şekilde anlatılmalıdır. Ancak bir diğer önemli konu ise saç ekimi ameliyatı öncesi ve sonrası talimatlarıdır. Saç ekimi ameliyatına gitmeden önce, saç ekimi öncesi uygun bakımların yapılması oldukça önemlidir. Bu ise saç ekimi işleminin sorunsuz geçmesi ve aynı zamanda da işlem sırasında kişinin herhangi bir rahatsızlık hissetmemesini sağlamaktadır. Ameliyat olmadan 10 gün önce aşağıdaki saç ekimi bakımlarının yapılması gerekmektedir.
Bu bakımlar ise şu şekildedir:
- Kan sulandırıcı ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır.
- Kişi ayrıca ameliyat esnasında kanama riskini arttırabileceği için herhangi bir steroid tüketmemelidir. Ek olarak kortizonlu kremler kullanmaktan da kaçınılması gerekmektedir.
- Bu süre zarfı içerisinde alkol ve türün kullanımı da kesinlikle yasaktır.
- Ameliyattan bir gün önce kişi yeteri kadar uyku uyumalıdır.
- Herhangi bir saç spreyi ya da saç şekillendiricilerin kullanılmaması gerekmektedir.
- Doktor tarafından reçete edilen herhangi bir ilacın tüketimi de önem arz etmektedir. Bu nedenle kişinin doktor ile iletişime geçerek bu durum hakkında detaylı bir şekilde bilgi alması gerekir.
Ameliyat sonrasında ise yapılması gereken pek çok talimat mevcuttur. Özellikle saç ekimi ameliyatı olan kişiler “saç ekimi sonrası saç bandı ne zaman çıkarılır” gibi soruları sık sık sormaktadır. Saç ekimi sonrasında yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Saç derisi ameliyattan 3 gün sonra, hafif bir şampuan ile yıkanmalıdır. Bu konuda doktor kişiyi bilgilendirmektedir.
- Kahvaltı hafif bir şekilde yapılmalıdır ve fazla kafein tüketilmemelidir.
- Peruk, saç aksesuarı ve aynı zamanda da saça ısı veren fön makineleri gibi aletler kullanılmamalıdır.
Bir önceki yazımız olan Saç Ekimi Sonrası Komplikasyonlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.